7 najučinkovitijih metoda podmlađivanja lica

efikasne tehnike za podmlađivanje kože lica

Podmlađivanje lica skup je mjera usmjerenih na smanjenje vanjskih znakova starenja, među kojima se mogu razlikovati konzervativne (kozmetološke, nehirurške) i hirurške tehnike.

Protiv starenja

Motivacija onih koji pribjegavaju podmlađivanju lica može biti različita, ali svi se slažu u jednom - nitko ne želi ostariti i izgledati "otrcano u stvarnosti". Izgled, osim na estetski aspekt, ima značajan utjecaj na mnoge aspekte života - na primjer, na lični i profesionalni. Osoba koja izgleda mlado i spremno je samopouzdana i uspješnija u vezama sa suprotnim spolom i u poslu. Za mnoge ljude u javnim zanimanjima (umjetnici, televizijske kuće, političari) izgled "visokog kvaliteta" sastavni je dio profesionalne potražnje.

Starosne promjene su prirodne. Oni su uzrokovani postupnim nakupljanjem "kvarova" u raznim tkivima. U koži se smanjuje sadržaj kolagena i elastina, smanjuje količina tekućine, što dovodi do opuštenosti, pojave bora i promjena kontura lica. Mnoge opasnosti na radu i domaćinstvu, loši uslovi okoline, bolesti i navike doprinose procesu starenja.

Savremeni razvoj medicine omogućava značajne promjene vanjskih manifestacija starenja, a to je moguće u širokom rasponu starosti. O nekim od najučinkovitijih metoda pomlađivanja lica danas bit će riječi u nastavku.

1. Botulin toksin

Subkutane injekcije preparata na bazi botulinum toksina. Terapijska doza je višestruko manja od toksične doze, stoga je uz profesionalnu upotrebu metoda praktički sigurna. Postoji privremena paraliza i opuštanje mišića lica, što dovodi do zaglađivanja gornjeg sloja kože.

 • Prednosti: ambulantni postupak, brzi rezultati, relativna sigurnost.
 • Mane: privremena priroda promjena, koja zahtijeva ponovljene manipulacije, moguća alergija na lijek.

2. Mezoterapija

Podmlađivanje lica uvođenjem različitih supstanci i preparata ispod kože, koji poboljšavaju njenu ishranu, stimuliraju lokalni metabolizam tkiva i cirkulaciju krvi. Najpopularniji lijekovi koji se koriste u ovom slučaju su vitaminski kompleksi, organske kiseline, ekstrakti kolagena i elastina, matične ćelije i fibroblasti. Biorevitalizacija (uvođenje hijaluronske kiseline), injekcije biogela na bazi polimetilakrilata mogu se smatrati posebnim slučajem mezoterapije.

 • Prednosti: jednostavnost i velika brzina izvođenja, mala invazivnost (stepen prodiranja u tkivo).
 • Mane: nestabilnost rezultata, potreba za nizom postupaka koji se moraju ponoviti nakon određenog vremenskog perioda, vjerovatnoća povećane osjetljivosti na injektirane supstance.

3. Izlaganje laseru

Korištenjem laserske energije možete odjednom dobiti nekoliko efekata. Svojim malim intenzitetom stimuliraju se reparativni (restorativni) procesi u koži zbog stvaranja novih molekula kolagena. Snažnije zračenje dovodi do uklanjanja neživih slojeva epiderme (takozvano lasersko preplakivanje kože). Slična tehnika je foto pomlađivanje koja koristi frekvenciju vidljivih talasnih dužina.

 • Prednosti: mala invazivnost, sposobnost tretiranja velike površine kože u jednom postupku.
 • Mane: pogodno za ispravljanje manjih dobnih promjena, rezultat je nestabilan, pacijent može imati fotoalergiju.

4. Thermage (radio dizanje (RF dizanje))

Tehnika je slična laserskoj, ali faktor koji utječe je radiofrekventno zračenje, što omogućava lokalno povećanje njihove temperature lokalnim povišenjem dubljih slojeva kože. Slična ELOS tehnologija podmlađivanja zasniva se na istovremenoj upotrebi visokofrekventnih struja i optičkih valova.

 • Prednosti: nježna priroda postupka, brzi rezultati, malo kontraindikacija (uglavnom rak).
 • Mane: potreba za ponovljenim postupcima nakon nekog vremena.

5. Piling

Piling ili obnavljanje površine - uklanjanje gornjeg sloja kože, koji se uglavnom sastoji od ćelija epidermisa različitog stepena vitalnosti. Pored gore navedenog laserskog djelovanja, koriste se mehanički (abrazivni) i kemijski postupci pilinga. Dozirani efekt daje poticaj za aktiviranje procesa oporavka i sintezu novih strukturnih elemenata kože.

 • Prednosti: brzi rezultati.
 • Mane: tehnika zahtijeva veliku pažnju liječnika i naknadno dodatno praćenje pacijenta, rezultirajuća površina rane osjetljiva je na infekciju, moguće je stvaranje ožiljaka. Učinak se pojavljuje samo na površinskim borama.

6. Mesotreads

Uvod pod kožu lica posebnih niti (mezo-ojačanje niti) izrađenih od inertnih upijajućih materijala (podioksanon), koji pružaju funkciju okvira i zaglađuju kožu. Novi smjer ove metode je dizanje niti, u kojem se koriste takozvane 3D mezore, koje uzrokuju minimalnu napetost tkiva. U roku od nekoliko mjeseci dolazi do potpune resorpcije (resorpcije) uvedenih vlakana, dok je pomoćna funkcija dopunjena privremenim stimulativnim učinkom.

 • Prednosti: jednostavnost i mogućnost brzog postupka, relativno dugotrajan učinak (nekoliko godina).
 • Mane: moguća je pojedinačna reakcija na ubrizgani materijal, ponekad dođe do ožiljaka na koži, nema statistike dugoročnih rezultata za podizanje niti.

7. Hirurško dizanje

Podmlađivanje lica operativnim liftingom lica može se izvesti na razne načine: ritidektomija (klasična tehnika liftinga), SMAS lifting, operacija s uvođenjem endotina i tako dalje. U prisustvu ogromnog broja konzervativnih sredstava, plastična kirurgija ostaje najefikasnija metoda, jer samo ona može smanjiti ili eliminirati duboke starosne promjene.

 • Prednosti: sposobnost utjecaja na sva područja lica i susjedna područja (vrat), korekcija izražene opuštenosti kože, dubokih bora i mnogih drugih nedostataka. Rezultat je uporan (može trajati mnogo godina).
 • Mane: vjerojatnost komplikacija povezanih s operacijom i anestezijom, potreba za periodom oporavka s mnogim ograničenjima, mogućnost deformacije lica i pojava vidljivih ožiljaka.

Metode podmlađivanja lica trenutno se razlikuju po širokoj paleti, što omogućava pacijentu da odabere najprikladniji za sebe.