Lasersko podmlađivanje kože

Poznati su markeri lijepe i zdrave kože - glatke, svilenkaste, čvrste, s prirodnim zdravim sjajem i ujednačenom bojom - izblijede i istroše se svake godine. Zamjenjuju ih suhoća, tupost, bore . . . Te manifestacije prate proširene pore i vaskularne mreže, pojavljuju se staračke pjege . . . Srećom, danas se svi ti estetski problemi koji se smatraju glavnim znakovima starenja mogu brzo i cjelovito riješiti - u ovom laseru pomoći će podmlađivanje kože.

rezultat laserskog podmlađivanja kože lica

Lasersko podmlađivanje kože lica: fokus na tehnologiji

Lasersko podmlađivanje kože lica - obnavljanje površine ili ljuštenje - možda je najoptimalnija opcija za rješavanje problema starenja "u jednom mahu". Zaista, pojavom novih modela laserskih uređaja, sve druge metode liječenja simptoma starenja i sličnih nedostataka dostupnih u kozmetologiji povukle su se u drugi plan. Laseri u kozmetologiji su prvenstveno multidisciplinarne platforme. Zahvaljujući ovoj kvaliteti, kozmetolog ima priliku izvoditi razne tretmane tokom jednog postupka. Novi uređaji za frakcijsku lasersku površinsku obradu daju dugoročni rezultat, prilično su neagresivni i mogu utjecati na gotovo svako područje tijela (ne samo na lice). Najvažnije je da se frakcioni laserski uređaji za obnavljanje površine mogu koristiti za podmlađivanje kože bilo kojeg fototipa. Dakle, rješenje estetskih problema uz pomoć lasera na tamnoj, vrlo tamnoj ili preplanuloj koži postalo je moguće relativno nedavno. Pored toga, danas je već dostupno nekoliko vrsta laserskog podmlađivanja kože.

Lasersko podmlađivanje kože lica: mogućnosti liječenja

Uređaji najnovije generacije omogućavaju provođenje takvih vrsta anti-age postupaka kao što su frakcijsko podmlađivanje kože, površinsko ili duboko lasersko ponovno osvjetljavanje kože na licu i na cijelom tijelu. Svi oni rade prema sljedećem principu: pod utjecajem laserskih impulsa u koži (epidermis i vanjski sloj dermisa) dolazi do procesa fototermolize - stare ćelije se uništavaju tako da ih nove, mlade zamjenjuju u proces regeneracije. Kao rezultat toga, nakon oporavka, svježa (u svakom smislu te riječi) koža ponovo raste na licu ili na drugom području liječenja.

U laserskom frakcijskom podmlađivanju kože, snop omogućava dozirani učinak na mikro područja "stare" i problematične kože, "isparava" mrtve stanice, stimulira sintezu proteina kolagena i elastina, a također uništava patogenu mikrofloru. Nakon tretmana započinje prirodna stimulacija procesa samoizlječenja tkiva: formira se mlado i zdravo tkivo, izravnavaju se boja i reljef kože.

Indikacije za lasersko frakcijsko podmlađivanje kože: izraženi znakovi starenja i fotostarenja, bore, neujednačena tekstura kože; manji ožiljci, ožiljci (uključujući post-akne).

Treba odvojeno napomenuti još jedan postupak, koji je uključen u raspon mogućnosti najnovijih modela uređaja - ugljenikov laserski piling. Ova tehnologija kombinira djelovanje laserskih i svjetlosnih zraka (zbog čega se osigurava dodatno fotopodmlađivanje). Nijansa ovog postupka je posebno pojačalo ugljena, gel maska, koja sadrži nanočestice ugljičnog dioksida. Nanogel je dobio naziv karbonik (u prijevodu "ugljenik"). Kozmetički učinak nanogela temelji se na njegovoj sposobnosti da duboko prodire u kožu, veže ćelije epiderme i privlači ostatke sebuma, prašine i prljavštine. Ugljenični nanogel bi takođe trebao pripremiti kožu za laserski zrak, što bi rezultiralo ravnomjernim pilingom mrtvih, keratiniziranih ćelija epiderme. U istoj fazi, upalni proces se izravnava. Ugljen-laserski piling savršen je za liječenje akni, normalizirajući metabolizam lipida u koži (seboregulacija).

Indikacije za ugljenikov laserski piling: problematična koža sklona upalnom osipu, akne, komedoni, povećana masnoća, proširene pore, neujednačena boja kože, rani znaci starenja i fotostarenja, staračke pjege.

U pravilu se laserskim podmlađivanjem kože postiže estetski efekt uz minimalnu nelagodu: ako se površinska obrada površinski izvede, dogodi se da nema potrebe ni za preliminarnom anestezijom. Ne ostaju tragovi / ožiljci, što je posebno važno kada se lokaliziraju estetski nedostaci na licu. Frakcijskim podmlađivanjem, selektivno uništavanje abnormalnih područja omogućava uklanjanje kozmetičkih nedostataka na određenoj dubini bez ozljeđivanja obližnjih tkiva. Okolna tkiva se ne zagrijavaju i shodno tome nisu oštećena.

Lasersko podmlađivanje kože: kada se indikacije podudaraju s mogućnostima

Ponekad lasersko podmlađivanje i podizanje kože nije jedini zadatak kozmetologa. Međutim, lasersko podmlađivanje kože je prije svega integrirani pristup: borba protiv znakova venuća i istovremeno liječenje dermatoloških problema. Zahvaljujući novim tehnologijama koje vam omogućavaju da kontrolirate snagu i trajanje laserskog impulsa, kozmetolog može odabrati dubinu površinske obrade za svaki fototip kože i prilagoditi putanju laserskog zraka kako bi riješio neki drugi specifičniji, specifičniji zadatak. Kompletni set uređaja (zamjenjivi aplikatori-mlaznice), širok raspon trajanja impulsa, mogućnost podešavanja veličine zraka zraka, gustine energije i dubine prodiranja pulsa pružaju širok spektar terapijskih efekata pri visokoj brzina postupaka. Dakle, nakon što ste se odlučili za lasersko podmlađivanje kože, možete očekivati složeni efekt. Konkretno, u mnogim salonima moguće je provesti ne samo lasersko podmlađivanje kože (obnavljanje površine, zatezanje), već i:

  • izliječite ili ublažite tok akni i post-akni,
  • uklonite "vinske mrlje",
  • riješite se vidljivih simptoma rozaceje i kliničkih manifestacija rozaceje,
  • uklonite različite vrste staračkih pjega,
  • smanjuju težinu celulita,
  • smanjiti tjelesnu masnoću,
  • uklonite ožiljke i ožiljke,
  • uklonite ili ispravite strije,
  • uklonite tetovaže.

Bore - površinske i oponašaju, opuštenost kože, staračke pjege, telangiektazije, paukove vene, crvene i plave vaskularne paučine, hemangiomi i telangiektazije, seboreična keratoza, rozacea i rozacea, benigne novotvorine, lentigo nevi - laserske male vene) greda se može nositi s gotovo svim oštećenjima na koži! Neki laseri se koriste i za terapiju noktiju - jačanje strukture nokatne ploče i poboljšanje njenog rasta. Uz pomoć lasera kozmetolog može napraviti preciznu koagulaciju žila bilo koje vrste i promjera, međutim, nažalost, ova metoda ne djeluje kod varikoznih vena. Obično je potrebno nekoliko sesija da bi se postigao konačni rezultat.

Kontraindikacije za laserske postupke podmlađivanja lica također su prilično opsežne. To su maligne i pred-maligne bolesti, hematološke bolesti, teške hronične bolesti, infekcije i pogoršanja dermatoloških bolesti, oštećenja u predviđenom području liječenja, kao i trudnoća i dojenje.

Lasersko podmlađivanje kože: značajke i nedostaci

Naravno, lasersko podmlađivanje kože nije stopostotni idealan postupak: puno njegovih rezultata ovisit će o vještini i iskustvu kozmetologa (iz tog razloga trebate pristupiti njegovom izboru što pedantnije). Tačan, predvidljiv, siguran uticaj na fokus problema, računarska kontrola dubine udara - garancija izraženog i trajnog terapijskog efekta, kao i minimalan period rehabilitacije. Koristeći adekvatnu snagu i prilagođavajući valnu duljinu, iskusni kozmetičar postiže predvidljiv rezultat, što značajno smanjuje vjerovatnoću nuspojava.

Ne manje pažljivi od kozmetologa i klinike, trebali biste odabrati vrijeme za lasersko podmlađivanje kože: na primjer u oblačnim jesenskim danima. Rizik od razvoja neželjenih efekata u obliku hiperpigmentacije znatno je manji. Uz to, u hladnoj sezoni znojenje se smanjuje, a to zauzvrat smanjuje rizik od razvoja upalnih reakcija.

Važno je znati: nisu svi laseri koji se koriste za podmlađivanje (prevlačenje) kože lica ili tijela jednako efikasni: neke vrste uređaja nemaju visoku selektivnost. Iz tog je razloga, na primjer, obnavljanje površine ili selektivna koagulacija krvnih žila nemoguća bez traume okolnih tkiva, kada se dio energije na njih projicira u obliku vrućine i opekotina. Također je teško postići učinkovit učinak na duboko ležeće posude. Takve komplikacije neće nastati ako se koriste uređaji najnovijih modela koji rade na optimalnim talasnim dužinama za selektivnu izloženost. Pružaju idealnu kombinaciju parametara potrebnih za učinkovito podmlađivanje kože: snaga, valna dužina, trajanje impulsa, promjer snopa, spektar boja.

Nakon laserskog podmlađivanja kože potrebno je vrijeme oporavka, koje varira ovisno o dubini ponovnog nanošenja (pilinga). Dakle, nakon što se odlučite za ovaj postupak, bolje je uzeti odmor kako biste neko vrijeme "sjedili" u četiri zida.

Jedan od neugodnih nedostataka je kratko trajanje rezultata nakon tretmana nakon akni: ožiljci se vraćaju nakon nekoliko godina - pokreće se takozvana memorija kože, stoga je zlatni standard za rješavanje ovog problema i danas invazivniji postupak - punkcija (ekscizija).

Da biste izbjegli komplikacije i postigli očekivani rezultat, morate konstruktivno pristupiti zadatku laserskog podmlađivanja kože - proći dijagnostiku, utvrditi uzrok nastanka nedostataka, odabrati kozmetiku za kućnu njegu, uključujući i za period rehabilitacije nakon zahvata. Što se tiče mogućih komplikacija i nuspojava, oni su uglavnom povezani sa nedovoljnom pažnjom nakon laserskog podmlađivanja (obnavljanje površine ili ljuštenje).

Nuspojave i komplikacije

Nakon frakcijskog laserskog podmlađivanja, dovoljno velike površine kože oštećene su na dovoljno velikoj dubini. Prirodno, nakon zahvata uočavaju se trajni edemi (traju nekoliko dana), upale, krv. Duboka lezija površine kože opterećena je razvojem infekcije, problemima sa zacjeljivanjem, stoga zahtijeva pažljivu pažnju: liječnik pažljivo odabire medicinsku kozmetiku za period oporavka, opisuje shemu primjene i pažljivo prati čitav period rehabilitacije.