Darsonval za bore - kako ga pravilno koristiti kod kuće za lice

Bore se na licu pojavljuju iz različitih razloga. Prvi od njih rezultat su dehidracije ili mikrotrauma epidermisa: s gubitkom vlage ili smanjenjem hijaluronske kiseline, roženi sloj isušuje i stvara finu boru s kojom se Darsonval može nositi. Stvaranje mimičkih sastojaka traje duže: kada se mišićno vlakno napregne, fibroblasti stupaju u akciju. Ali ako se mišići nakon napetosti vrate u prvobitno stanje, tada se fibroblasti s vremenom deformiraju i stvaraju dermalne bore.

S godinama se sinteza kolagenih vlakana, koja služe kao okvir, smanjuje. Kada se uništi, koža gubi svoj turgor, "opušta se". To se kombinira sa slabljenjem i deformacijom mišićnih vlakana - oval gubi definiciju, stvaraju se nabori na licu, bradi i vratu.

Ako proces nije na bilo koji način ometen, promjene povezane s godinama pojavljuju se i konsolidiraju ranije. Nemoguće je u potpunosti se riješiti bora, ali je sasvim moguće spriječiti njihovo rano stvaranje.

Kako Darsonval tehnika djeluje na licu

Darsonvalizacija je fizioterapeutski postupak zasnovan na utjecaju električnog impulsa.Poseban uređaj - Darsonval, generira slabe struje visoke frekvencije.Potonji imaju snažno stimulativno dejstvo:

Darsonvalizacija kože lica
 • prije svega, struje pojačavaju mikrocirkulaciju, poboljšavajući tako prehranu kože;
 • darsonval uklanja vaskularne grčeve i poboljšava venski odljev. A zajedno s tim poboljšava se i limfna drenaža, što vam omogućava da se riješite edema;
 • izlaganje slaboj struji pojačava turgor dermisa i pomaže u povećanju gustine sloja kože;
 • darsonval također ublažava grčeve mišićnih vlakana, što dovodi do stvaranja dubokih dermalnih bora;
 • električna struja pospješuje regeneraciju kože.

Darsonvalizacija se koristi ne samo u kozmetologiji za podmlađivanje, već i u liječenju kožnih bolesti, neuralgije, osteohondroze, trofičnih čireva.

Za bore (pomlađivanje)

Hoće li darsonval pomoći kod bora, ovisi o općem stanju kože i vrsti formacija. Uređaj se koristi za zaglađivanje dubokih i finih bora. Međutim, učinak struje nije trenutačan: da biste uklonili nabor, trebate proći najmanje 1 kurs. Struja utiče na kožu indirektno: poboljšanje mikrocirkulacije u dermisu stimuliše intenzivnu proizvodnju kolagena. Za najbolji rezultat možete povezati posebne kolagenske maske i kreme.

Uz dobru cirkulaciju krvi, više se higroskopnih tvari, poput hijaluronske kiseline, zadržava u dermisu. Visoka hidratacija kože uklanja male epidermalne bore.

Učinak na duboke bore, posebno na mimičke bore, objašnjava se sposobnošću slabih visokofrekventnih struja da ublaže grčeve krvnih žila i mišićnih vlakana.Kada se potonji opuste, nestaje stalna napetost koja održava bore. Nažalost, u ovom slučaju fibroblasti nisu u potpunosti obnovljeni, ali poprimaju konfiguraciju blisku originalu.

Na drugoj bradi, ovalni lift

Ova neugodna formacija javlja se iz 2 glavna razloga:

 • nakupljanje masti - masno tkivo se jednostavno taloži ispod brade dok ne stvori teški dvostruki nabor. U ovom slučaju darsonvalizacija praktično ne daje rezultat, jer električna struja ne utječe na masne stanice. Oni jako slabo provode struju i stoga su slabo osjetljivi na udar. Shodno tome, nemoguće je riješiti se dvostruke brade na ovaj način;
 • opuštenost - smanjenjem vlakana kolagena i elastina, koža gubi svoju čvrstoću i elastičnost. Kao rezultat toga, pod utjecajem gravitacije na mjestu kao što je pod bradom, koža se brzo opušta. A ovo se odnosi i na dermis i masno tkivo. Darsonval stimulira proizvodnju kolagena i zadebljava gornji sloj kože. To smanjuje opuštenost i dvostruka brada nestaje ili postaje primjetno manja.

Da biste stegnuli bradu, preporuča se kombinirati učinke Darsonvala s vježbama poput istezanja usana, povećane artikulacije.

Kontraindikacije i neželjeni efekti Darsovala

Uprkos sigurnosti postupka, nije uvijek primjenjiv. Postoji niz kontraindikacija koje sprečavaju upotrebu uređaja protiv bora:

 • tokom trudnoće ova vrsta stimulacije je beskorisna. Pod utjecajem hormonalnih promjena koža postaje znatno rahlija i ne može postati elastična dok se žensko tijelo ne normalizira;
 • podložnost alergijama - ovo se odnosi na osetljivost na mehaničke i termičke efekte na koži. U ovom slučaju, darsonval se pretvara u jako nadražujuće sredstvo;
 • otvorene površine rane, ogrebotine, razne vrste upala, kao i kožne bolesti tokom pogoršanja kontraindikacija su;
 • u onkologiji je zabranjena darsonvalizacija;
 • sve bolesti povezane sa lošim zgrušavanjem krvi su kontraindikacija;
 • kardiovaskularne bolesti, ili, tačnije, one od njih koje utječu na stanje zidova. Ako je krhkost kapilara, na primjer, previsoka, nemoguće je djelovati strujom, jer to dovodi do uništavanja krvnih žila.

Električna struja, čak i slaba, iritira kožu.Stoga, nakon zahvata, često postoje neke nuspojave:

 • crvenilo i lagana upala epidermisa - nestaje za manje od jednog dana;
 • trnci, utrnulost;
 • osjećaj vrućine - nastaje aktivnim radom krvnih žila;
 • mrlje na koži.

Ako se crvenilo pretvori u iritaciju i oticanje, ako se nakon postupka pojave osipi, darsonvalizacija se zaustavlja.

Kako se pravilno prijaviti za različita područja

Darsonval dolazi s nekoliko dodataka koji se koriste u različite svrhe. Frekvencija i snaga impulsa regulišu se u određenim granicama. To je ono što omogućava da se uređaj efikasno koristi protiv bora oko očiju kao i za uklanjanje dvostruke brade.

Za uklanjanje bora i nabora, za zatezanje ovalnog lica koristi se beskontaktna tehnika. Elektroda sa mlaznicom ne dodiruje kožu, a njen učinak pojačava pojava iskra.

Čelo

Bore i nabori ovdje nastaju uslijed stalne napetosti mišića, pa je prvi zadatak postupka ublažavanje grčeva. Kako koristiti darsonval za uklanjanje lezija na čelu:

 1. Za izravnavanje bora koristi se mlaznica u obliku gljive promjera 2 cm.
 2. Izravnajte nabore od središta čela prema stranama. Ovaj smjer diktira smjer limfne drenaže.
 3. Udarna sila je bliža maksimumu. Masaža traje najviše 7 minuta.
 4. Završite postupak kružnim pokretima glađenja. Istovremeno se mijenja snaga.

Oko očiju (kapci)

Kako koristiti darsonval za uklanjanje bora oko očiju:

 1. Za postupak se koristi nastavak u obliku latice.
 2. Darsonvalizacija započinje s najmanjom strujom snage. Koža na kapcima je vrlo tanka i nježna i nema potrebe za snažnim efektom.
 3. Vremenom se koža prilagođava impulsima, pa se nakon 5-10 sesija poveća struja za kapke.
 4. Masaža započinje od gornjeg kapka: koža se zaglađuje od unutarnjeg kuta oka do vanjskog. Zaglađivanje donjeg kapka izvodi se u suprotnom smjeru: od vanjskog do unutarnjeg kuta.
 5. Pokreti su spori, tačni, postupak traje 3-5 minuta.

Nasolabijalni nabori

Ova formacija se smatra održivom.Pojava nabora posljedica je djelovanja gravitacije, opuštenosti kože i deformacije okvira kolagena na ovom području.Pored toga, mimični mišići su ovdje vrlo aktivni i neprestano rade:

 1. Za izlaganje se koristi maksimalna struja: nazolabijalne nabore su stabilne, a koža na ovom mjestu nije osjetljiva.
 2. Za postupak se koristi ili tačkasto pričvršćivanje - bore ili gljiva - nabori.
 3. Masaža započinje od središnjeg dijela nosa, izravnava samu boru, a zatim se pomiče do sljepoočnica. Dakle, Darsonval stimulira opuštanje mišićnih vlakana i ubrzava rekonstrukciju okvira kolagena na obrazima.
 4. Postupak traje najmanje 10 minuta. Kod dubokih nabora period može biti duži.

Što ranije započne darsonvalizacija nazolabijalnih nabora, to je bolji rezultat i što duže traje.

Koliko često možete raditi postupak i koliko dugo koristiti (koristiti)

Tok darsonvalizacije u prosjeku traje 20-25 postupaka. Masaža se izvodi svaki dan ili svaki drugi dan, ovisno o osjetljivosti kože. Sesija traje 15–20 minuta.Preporučuje se ponoviti darsonvalizaciju najviše jednom u 3-4 mjeseca.

Ako je uređaj za ličnu upotrebu, moguće je provoditi električnu masažu 1-2 puta sedmično između glavnih jela. Trajanje sesije bi trebalo biti minimalno - do 5-7 minuta. U ovom slučaju, učinak glavnog postupka traje duže.

Prevencija bora

Da bi se spriječilo starenje kože i stvaranje bora, nije potrebno snažno izlaganje. Kako koristiti Darsonval u preventivne svrhe:

 1. Koristi se samo kontaktna tehnika.Prilikom masiranja mlaznica dobro leži na koži, ali bez pritiska. U ovom će slučaju trenutna snaga biti manja nego kod beskontaktne masaže.
 2. Izvodi se darsonvalizacija, krećući se duž masažnih linija od centra do periferije. Nije potrebno bočno pomicanje.
 3. Kurs uključuje manje procedura - od 10 do 15.
 4. Vrijeme sesije ne prelazi 10 minuta.

Provođenje postupka kod kuće

Darsonval se proizvodi ne samo u obliku masivnih uređaja za medicinske zahvate, već i u mnogo dostupnijoj mobilnoj formi. Potonje se mogu kupiti privatno i koristiti kod kuće. Važno je samo razumjeti koji je uređaj potreban i koji je bolje odabrati. U ovom slučaju, pravila korištenja ne razlikuju se puno od onih koja se poštuju u kozmetičkom salonu:

 1. Prije darsonvalizacije koža se priprema: očisti, temeljito osuši papirnatim ubrusom ili salvetom. Ne bi trebalo biti vlage.
 2. Kontaktne površine - mlaznice, obrađene alkoholom ili drugim dezinficijensom.
 3. Na uređaju se odabere potrebna snaga, instalira se mlaznica.
 4. Izvodi se masaža. Ovisno o svrsi, koriste se različiti postupci. Ako se obrađuju različite zone, neophodno je da se pri prelasku iz jednog područja u drugo, po potrebi promijene snaga pulsa i mlaznica.
 5. Darsonvalizacija je upotpunjena limfno drenažnom masažom vrata - od brade do ključne kosti. Tako se poboljšava limfna drenaža.
 6. Nakon postupka, koža se podmazuje hidratantnom kremom.

Nemojte koristiti alkoholne tonike i tinkture nakon darsonvalizacije.

Savjeti kozmetičara

Da biste postigli maksimalan efekt, trebali biste se pridržavati nekih preporuka:

 • prije kupovine uređaja, trebali biste se upoznati sa svim dostupnim modelima i posavjetovati se sa stručnjakom. Za kućnu upotrebu nije potrebno kupiti premoćan uređaj;
 • morate slijediti pravila za upotrebu darsonvala. Obratite posebnu pažnju na ograničenja;
 • potrebno je primjenjivati elektromasažu na tečajeve, poštujući učestalost. Slučajna masaža neće biti korisna;
 • darsonval se kombinira s drugim tehnologijama protiv starenja.

Da biste poboljšali efekat tokom postupka, možete koristiti posebne kontaktne gelove.Međutim, preporučuju se samo kod dubokih bora i nabora.

Zaključak

 1. Darsonvalizacija je posebna vrsta stimulativne masaže koja se izvodi električnim strujama male snage.
 2. Postupak se koristi i za podmlađivanje kože i za liječenje širokog spektra bolesti.
 3. Uređaj za darsonvalizaciju kompletiran je dodacima. Oni efikasno zaglađuju bore na različitim dijelovima lica: na čelu, oko očiju, oko usta.
 4. Darsonval se koristi kako za rješavanje bora, tako i za sprečavanje njihove pojave.
 5. Postupak elektromasaže može se provesti samostalno kod kuće. U ovom slučaju vrijedi se pridržavati se preporuka stručnjaka.